Небезпечні гриби. Як не отруїтися!

Версія для друкуВерсія для друку

В Україні розпочався сезон збору грибів та вже реєструються перші випадки отруєння серед населення України. У Полтавській області вже зареєстровано три випадки отруєння грибами в Пирятинському та Кобеляцькому районах.

Гриби – це поживний продукт харчування, але в той же час вони можуть бути небезпечними і привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполуки важких металів, які містяться в грибах.

Основними причинами отруєння грибами є: вживання отруйних грибів; неправильне приготування умовно їстівних грибів; вживання старих або зіпсованих їстівних грибів.

Основними симптомами отруєння є: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріальноготиску, судоми, мимовільне сечовипускання, пронос, розвиваються симптоми серцево-судинної недостатності.

Для попередження отруєння грибами необхідно: купувати гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), уникати покупки на стихійних ринках; збирати і купувати тільки такі гриби, про які вам добре відомо, що вони їстівні; не збирати гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах, невідомі гриби, гриби з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або покриті слизом, пластинчаті гриби; не куштувати сирі гриби на смак.

Категорично не рекомендується вживати в їжу гриби дітям, людям похилоговіку та вагітним жінкам.

При виникненні  ознакотруєння негайно зверніться за медичною допомогою.

При несвоєчасному наданні медичної допомоги біль і напади блювоти можуть повторюватися декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Звертаємо Вашу увагу!

Отруєння грибами важко піддається лікуванню. Порятунок життя постраждалого залежитьвід своєчасного надання йому медичної  допомоги.

Наверх ↑